En trolsk skapelse


Oknytt består av en trio kreatörer som vill skapa intresse kring nordisk folktro och ge betraktaren en inspirerande sagokänsla. Bakom varje bild finns stora förberedelser och en vilja att gestalta spännande möten och bortglömda begrepp. Bilderna skapas genom våra gemensamma specialkunskaper inom, fotografi, modellskapande och litterärt skrivande.

Oknytt håller även utställningar till ex. konstsalonger, museum och bibliotek med utformning efter respektive verksamhet. Tillsammans med Tommy Kuusela driver vi även den populära podcasten När man talar om trollen. Läs mer om podcasten här.

Ägare av Oknytt är fotografen Lars Wahlström från Örnsköldsvik som driver projektet tillsammans med modellmakaren Eva Boström och skribenten Sara Boström.

Oknytt startades 2015.


Vi som arbetar i Oknytt


Vad är oknytt?

Begreppet oknytt omfattar övernaturliga väsen i nordisk folktro. Gårdstomtar, troll och vittra är exempel på naturväsen som levde nära människan, men samtidigt i ett eget rike där tid och rum fungerade annorlunda.
Folktron formades inom bondesamhällets berättarstruktur och hade en självklar närvaro i människors vardag. Ofta fungerade berättelserna som ett rättesnöre och kunde ge förklaringar till det oförklarliga.

Idag betraktas folktron som sagor och fantasi. För att få en uppfattning om hur dessa ursprungliga naturväsen skulle kunna se ut och i vilka miljöer de skulle leva har vi utgått ifrån äldre vittnesskildringar och illustrationer från sagor och nordisk mytologi. Vi har bland annat inspirerats av konstnärerna John Bauer och Jenny Nyström samt folklivsforskaren Ebbe Schön.

Trollen är uråldrigt vilda, vittra är lekfullt vackra och gårdstomten lite butter. Det är ingen slump utan resultatet av ett konstnärligt hantverk där varje detalj är väl genomtänkt. Även platserna är en viktig del av berättelsen. På en övergiven fäbodvall eller i en trolsk skogsglänta får folktrons väsen för ett ögonblick både vilja och form. Vi hoppas att du också kan uppleva bildernas sagokänsla, mitt i verkligheten.