När man talar om trollen


Vår podcast När man talar om trollen, är ett program om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och sägner. Eva Boström förverkligar även gamla sägner och texter med sitt inspirerande sagoberättande i podden.

Vi uppskattar alla förslag och tips på ämnen och idéer. Ni kan kontakta oss på info@oknytt.com eller i gruppen Eftersnack. Podcasten finns på Facebook samt i ljudform på Spotify, Itunes m.fl. Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.

Podcasten är en produktion av Oknytt - Nordisk Folktro & Mytologi tillsammans med Tommy Kuusela.

Vi i podden


Vi finns här!

facetube
poddlogga_hemsida
eftersnack
patreon cirkle

Filmade avsnitt

På vår Facebooksida och vår YouTube-kanal sänder vi alla våra filmade program.

Våra kanaler

Podbean

Itunes

Spotify

Eftersnack

Community för våra lyssnare att diskutera programmet, våra avsnitt och ämnen.

Patreon

Stöd oss i vårt arbete genom att bli medlem i vår Patreon med exklusiva medlemsförmåner!

Se våra videoavsnitt här!

Trailer

Vår podcast När man talar om trollen, är ett program om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och sägner.
 

Avsnitt 1 - Jättar

I vårt första avsnitt pratar vi om våra största och äldsta väsen, de mytiska jättarna!
Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 2 - Gloson och andra spökgrisar

I det här avsnittet pratar vi om våra svinigaste väsen inom folktron, gloson, grisar och andra spöksvin!
Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 3 - Myt, saga, sägen

I det här stora avsnittet försöker vi reda ut olika berättelsegenrer. Vad är det egentligen för skillnad mellan en myt, en folksaga och en sägen? Vi kommer även att prata om klassiska vandringssägner, med både äldre och moderna sägner.
Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 4 - Bergtagna och Bortbytingar

Genom hela vår egen folktro och utanför våra landsgränser florerar det av sägner och berättelser om människor som blivit bortförda av främmande makter och varelser. I det här avsnittet pratar vi om fenomenen bortbytingar, bergtagna och övriga försvinnanden inom både den gamla och moderna folktron.
Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 5 - Björnen i folktron

Som nordens största landlevande rovdjur har den både skrämt och fascinerat oss i tusentals år. Genom åren har den gjort ett stort avtryck i myter, folktro, sägner och sagor. I avsnitt 5 så pratar vi såklart om björnen, skogarnas ludne furste.
Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 6 - Gårdstomten

Ett av våra äldsta och mest älskade väsen gör debut och blir huvudämnet i avsnitt 6 av När man talar om trollen. Med oss har vi en namnkunnig gäst och vän till oss, nämligen folklivsforskare och docent Ebbe Schön, som gör ett litet inhopp.
Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 7 - Likspöken och zombier

I avsnitt 7 pratar vi om allt från fornnordiska draugar, bondesamhällets likspöken och gastar, till vår tids zombier och andra vandrande döda. Tillsammans med oss har vi även några gästinhopp av zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer och skräckförfattaren Sofia Albertsson!

Bekanta er mer med Hermans arbete och Sofias författarskap och konst på:
https://nejtackzombies.wordpress.com/

https://www.sofia-albertsson.se/

Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 8 - Ormen i myt och folktro

Få djur injagar så mycket skräck och fascination som ormen. Den har haft en viktig funktion i många myter där den föreställts som allt från ett giftsprutande vidunder, till en intrigerande och förförisk gestalt som leder människan på villovägar. Det berättas bland om drakormar, hjulormar, tomtormar eller vitormar. Ormen har gäckat människans fantasi sedan urminnes tider. I det här avsnittet tittar vi närmare på ormen i myter, folktro och dagens populärkultur. Med oss har vi två fantastiska gäster, Jonathan Lindström som är arkeolog, författare och chefredaktör på Populär arkeologi samt Jenny Larsson från Stockholm University, språkhistoriker och professor i baltiska språk.

Bekanta er mer med Jonathans och Jennys arbete på:
LAMP projektet

Populär Arkeologi

Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 9 - Den förtrollande skogen

Skogen har länge fascinerat människan och har gång på gång figurerat i det muntliga berättandet i form av sägner, folktro och sagor. Den har en fastrotad plats i vårt medvetande och i våra föreställningsvärldar. I vår tid har den en given plats i populärkulturella uttrycksformer där vi finner allt från Tolkiens levande träd, enterna, till Elsa Beskows Tomtebobarnen. I det här avsnittet pratar vi om skogarna som en förtrollad plats, på gott och ont. Med oss har vi i vanlig ordning kunniga gäster.

Bekanta er mer med Tora och Davids arbete på:
Tora Wall: folklorist och berättare

Davids bok Granskogsfolk

Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 10 - Varulven

Varulven är ett av våra mest skrämmande och fascinerande väsen. En människa som förvandlas till ett rovdjur är en uråldrig föreställning som finns beskriven världen runt. I det här avsnittet möter vi varulven och följer dess spår i tid och rum, från fornnordiska källor till vår tids populärkultur och Hollywoodfilmer. Med oss får vi besök av arrangörerna av den spännande filmfestivalen Monsters of Film. Varulven som är kanske mest känd genom filmens värld får här ta plats i en diskussion om skräck, primala instinkter och blodiga förvandlingar. Vi har också nöjet att få spela upp en medeltidsballad om varulven, framförd av skönsjungande Myrkur.


Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 11 - Katten i myt och folktro

I det här avsnittet möter vi katten, vi undersöker och berättar om katten i myter, sägner, sagor och folktro. Katten är ett älskat djur som länge fascinerat människan. Våra fantastiska gäster i avsnittet är Torun Zachrisson, docent i arkeologi och forskningschef vid Upplandsmuseet samt Eva Wennman (Cat Complete), etolog som är specialiserad på kattens beteende.


Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 12 - Maran och onda drömmar

I detta avsnitt tar vi oss an ett av våra mest skräckinjagande väsen i Norden och till vår hjälp har vi i vanlig ordning kunniga gäster som fördjupar diskussionen utifrån sina expertområden. Religionshistorikern Catharina Raudvere, Nordens främsta expert på folktro om maran samt Jerker Hetta, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska Institutet, en av landets ledande forskare inom sömn och sömnstörningar.

Introtexten sätter stämningen med ett spännande utdrag ur Sofia Albertssons novellsamling Benkvarnen.


Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 13 - Folktrons väsen i konsten

I detta avsnitt av När man talar om trollen kommer att prata om hur folktrons väsen har gjort avtryck i konsten genom tiderna. Med oss i avsnittet har vi flera kunniga och kända gäster. Först ut är konsthistorikern Pia Bengtsson Melin som är 1:e antikvarie vid Statens historiska museer och prisbelönt för sin forskning om Albertus Pictor.

Den andra gästen är Elina Druker som är professor i litteraturvetenskap vid och en framstående expert på barn- och ungdomslitteratur (inklusive Bland tomtar och troll). Sist men inte minst gästas vi av den omtyckta illustratören Johan Egerkrans som har illustrerat och skrivit flera böcker om bland annat väsen och myter.


Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 14 - Skogsrået

I det här avsnittet pratar vi om skogsrået. Vi går igenom olika föreställningar och sägner som har knutits till henne och undersöker lokala traditioner. Några frågor som vi besvarar är: Hur gammal är föreställningen om skogsrået? Var det alltid en kvinna? Var det primärt ett erotiskt väsen? Finns det liknande traditioner i andra länder? Var hon alltid ondskefull? Hur såg hon egentligen ut?

Med oss har vi Catarina Harjunen som 2020 disputerade med sin avhandling Att dansa med de(t) skeva : Erotiska möten mellan människa och naturväsen i finlandssvenska folksägner.


Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 15 - Trollen i myt och folktro

I vårt jubileumsavsnitt så kommer vi att svara på så många frågor vi kan kring trollens ursprung, leverne och framtid. Vad skiljer myternas troll från folktrons? Vad betyder ordet troll? Vilka interaktioner har troll med människan, och mycket mycket mer!

Med oss har vi även Camilla Asplund Ingemark, lektor i etnologi vid Campus Gotland, som berättar om sin avhandling 'The Genre of Trolls: The Case of a Finland-Swedish Folk Belief Tradition'.


Lästips & källmaterial: Ladda ned
 

Avsnitt 16 - Hårgasägnen & djävulens dans

Vi förs med till takterna av djävulens lömska toner när vi pratar om den berömda Hårgasägnen, den plats där Djävulen spelade så vilt att en skara människor dansade till döds. Vi svarar också på hur gammal sägnen är och om den har paralleller från andra orter? På vilket sätt lever den kvar i vår tid?

Vår gäst är riksspelman och universitetslektor i musik Thomas von Wachenfeldt från Bergsjö i Hälsingland. Vi hoppas att ni är lika uppspelta som vi är nu när vi bjuder upp till dans!


Lästips & källmaterial: Ladda ner
 

Avsnitt 17 - Folktro om öl & bryggning

Öl har i alla tider satt fantasin i rörelse. I vårt sjuttonde avsnitt berättar vi om fornnordiska myter om öl och mjöd, hur det betraktades som ett magiskt skyddsmedel och om vikingatida riter där rusdrycken spelat en central roll.

Med oss har vi två spännande gäster. Först ut har vi kvartärgeologen Jens Heimdahl, fil. dr. med inriktning mot arkeobotanik, som fördjupar samtalet kring ölet och bryggningens intåg i norden genom våra arkeologiska fynd. Sedan har vi även med oss Jessica Heidrich, som är sommelier, före detta läkemedelsforskare, fyrfaldig SM-vinnare i bryggning och sedan 10 år ölbryggare på heltid. Även kallad Sveriges öldrottning!


Lästips & källmaterial: Ladda ner
 

Avsnitt 18 - Spöken & gastar

I det här avsnittet tar vi oss an ett ämne som borde ge er kalla kårar – nämligen spöktro och hur den satt sina spår i olika berättelser från åtminstone vikingatiden fram till bondesamhällets dagar.

Med oss har vi Eva Carlsson Werle, fil mag. i religionshistoria, som lär oss om själens betydelse i äldre tid samt om sin bok Vålnaden går före.


Lästips & källmaterial: Kommer snart!
 

Avsnitt 19 - Vår tids sägner

I det här avsnittet undersöker vi vår tids sägner och hör många exempel på sådana. Vi diskuterar även skillnaden mellan ryktesspridning och vandringssägner eftersom de ofta kan tyckas ligga nära varandra.

Med ett 50-tal böcker och oräkneliga artiklar om folklore, sägner och folkets berättelser svarar Bengt af Klintberg på alla våra frågor om vandringssägner. Vi välkomnar även Jack Werner, journalist och författare, känd bland annat för sitt arbete med faktagranskning, källkritik och moderna vandringssägner på internet.


Lästips & källmaterial: Kommer snart!
 

Avsnitt 20 - Väsenologi

I det här avsnittet pratar vi om Väsenologi, den populära serien faktaböcker om folktrons väsen för barn och unga, skrivna av författaren Ingela Korsell och illustrerade av Reine Rosenberg.

I avsnittet pratar vi även om Ingelas andra böcker, särskilt den framgångsrika Pax-serien som hon skrev tillsammans med Åsa Larsson. Vi pratar även om fördelen med att använda sig av väsen och folktro i ett pedagogiskt syfte riktat mot barn och unga. Lyssna på detta spännande samtal som spelades in hemma hos Ingela Korsell i Mariefred.


Lästips & källmaterial: Kommer snart!
 

Avsnitt 21 - Kråkfåglar i myt och folktro

I årets första avsnitt pratar vi om myter, sägner och sagor om kråkfåglar. Denna stora grupp av fåglar har förknippats med allt från död och mörka makter till visdom och orakel. I vanlig ordning lägger vi störst fokus på föreställningar i Sverige och Norden, men vi kommer även göra utblickar till övriga världen. Vi startar även med en inspirerande introtext som är skriven av vår fina vän Sara Boström och som vanligt uppläst av Eva Boström. 📜🖋️


Lästips & källmaterial: Kommer snart!